reklama

Jak i gdzie przygotować karpia na Boże Narodzenie? Główny Lekarz Weterynarii wydał szczegółowe przepisy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jak i gdzie przygotować karpia na Boże Narodzenie? Główny Lekarz Weterynarii wydał szczegółowe przepisy - Zdjęcie główne
Autor: archiwum | Opis: Co do zasady sprzedawane powinny być uśmiercone karpie

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościZ możliwością skosztowania przysłowiowego wigilijnego karpia wiąże się jego zakup i uśmiercenie. Główny Lekarz Weterynarii wydał zalecenia dotyczące sposobów i metod uśmiercania ryb, przygotowania miejsc do sprzedaży, ale także przenoszenia zakupionych żywych ryb.
reklama

Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami, przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej

W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem konsumentów na zakup żywych karpi oraz innych gatunków ryb w okresie przedświątecznym w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad w zakresie postępowania z żywymi rybami wynikających z obowiązujących przepisów prawnych:

  1. ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1580);
  2. rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
  3. opinii naukowych i statystyki GUS.
Podstawowe zalecenie Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy sprzedaży ryb wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.

reklama

Jak prawidłowo uśmiercić rybę? Czy mogą być przy tym dzieci?

Zgodnie z przepisami uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny.

Do metod ogłuszania ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.

  1. METODA: uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
  2. MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
Zgodnie z przepisami ustawy o ochronie zwierząt, zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, w tym również ryb, w obecności dzieci. Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną przewidzianą w art. 35 ww. ustawy.

reklama

Kto może uśmiercać ryby na stoisku?

Zalecenia dotyczące personelu:

  1. ukończone 18 lat,
  2. doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe),
  3. w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

W jakich warunkach należy przetrzymywać żywe ryby?

  1. Baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
  2. Woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
  3. Zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/1l wody,
  4. Optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
  5. Ryby bez widocznych uszkodzeń; ryby posiadające rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Konieczna woda w opakowaniu i odpowiedni rozmiar

Zalecenia zostały też wydane dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb oraz stosowanych opakowań do przenoszenia zakupionych żywych ryb. Zaleca się, aby w przypadku zakupu żywej ryby, opakowanie stosowane do przenoszenia zawierało wodę. Podstawowe znaczenie ma zapewnienie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach.

reklama

Ponadto, z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. Należy unikać uszczelniania, czy zamykania opakowania, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza. Zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu był jak najkrótszy.

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu gostynska.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo